Din guide till laxfiske

Intresserad av att testa laxfiske men vet inte vart du ska vända dig? Eller vill ni göra en rolig aktivitet med jobbet, vännerna eller familjen? Hos oss på Laxguiden kan ni få en helhetsupplevelse i Älvkarleby med boende, mat och laxfiske med en kunnig fiskeguide.

Har du funderat på att testa laxfiske men vet inte vart du ska vända dig? Eller behöver ni en rolig aktivitet att göra med jobbet, vännerna eller familjen? Hos oss kan ni testa laxfiske med en kunnig guide. Vi har lång erfarenhet av guidade turer för fiske i Gävleborgs län. Chanserna för att få napp ökar, samtidigt som ni får lära er grunderna i laxfiske.  Vår guide har fått tre fiskar på över 20 kg. Här är exempel på vad du kan läsa om i denna artikel:

  • Aktivt fiske
  • Utrustning
  • Fiskekort
  • Företagsfiske


Metoder för laxfiske

Den lax som fiskas i Sverige heter Salmo Salar och finns i både vattendrag och längs med kusten, men flest fångster sker i vattendrag. Laxen är en aktiv fisk, vilket innebär att chanserna för fångst ökar om även fiskaren är aktiv. Det handlar dels om att vara aktiv i handleden under fisket så att betet syns tydligt, men även om att flytta sig mellan varje kast så att hela vattnet fiskas igenom. På så sätt överraskas laxen och hinner inte vänja sig vid betet.
Lax kan fiskas med olika metoder såsom flugfiske och spinnfiske
Vid flugfiske och spinnfiske börjar fisket längst upp i vattendraget och rör sig neråt. Då ökar chanserna till hugg och om det är flera som fiskar tillsammans får alla chans att prova de mest omtyckta platserna. För den som inte känner till vattendragen så är det en klar fördel att använda en guide. Då ges god hjälp med både utrustning och val av plats.

Utrustning

Vid flugfiske väljer många ett tvåhandsspö vid högt vattenstånd. Valet av lina beror på när under säsongen det fiskas. I början och slutet av säsongen behövs en djupare lina. Fluorescerande flugor i svart, brunt, rött eller orange syns bra i vattnet. Vid spinnfiske går det bra med ett spö på 8,5 - 10 fot, medelstor haspel och gärna halvaktion på spöet. Skeddraget bör vara tyngre, för att få ner betet i strömmen, och linan av nylon. Om vattentemperaturen är lite varmare används spinnare med vikt mellan 20-25 g.

Fiskekort

På många platser i landet krävs fiskekort för att få fiska. Grovt förenklat är fiske godkänt utan fiskekort i våra fem största sjöar samt längs med kusten. Det är dock viktigt att kontrollera vad som gäller lokalt på den plats som du tänkt fiska på. Fiskekort brukar kunna köpas enkelt i närheten av fiskeplatsen och är oftast inte särskilt dyrt. De flesta platser erbjuder endagskort, men många platser har även flerdagarskort med rabatterat pris. När du väljer en guidad fiskning med oss på Laxguiden, ingår allt i paketpriset! 

Välkommen att kontakta Laxguiden

Boka ett spännande fiskeäventyr tillsammans med jobbet, familjen eller vännerna - vi erbjuder en fantastisk upplevelse i Gävleborgs län med paketpris, försäkringar och en guide som kan allt inom fiske. Kontakta oss för få mer information om företagsfiske